• logo
  • osnovna stranica
  • Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Saopćenja za javnost

    Navigate forward to interact with the calendar and select a date. Press the question mark key to get the keyboard shortcuts for changing dates.

    Navigate forward to interact with the calendar and select a date. Press the question mark key to get the keyboard shortcuts for changing dates.

    Nadzorni organ za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Nadzorni organ), kao stalno stručno tijelo Vijeća ministara BiH, ima ključnu ulogu u vršenju monitoringa nad provedbom ciljeva i mjera utvrđenih Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina (Revidirana državna strategija). Projektna komponenta VSTV-a BiH “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” finansirana u okviru IPA državnih paketa pomoći Evropske unije, pruža stručnu i administrativnu podršku u radu Nadzornog organa u aspektima vršenja nadzora nad provedbom Revidirane državne strategije.02.04.2024.
    Pri razmatranju i donošenju odluke, članovi VSTV-a BiH su imali u vidu činjenicu da je VSTV BiH prije donošenja i objave Odluke Suda BiH doveo izbor određenog broja pozicija nosilaca pravosudnih funkcija i rukovodilaca pravosudnih institucija do faze za imenovanje, te da je u inicijalnom dnevnom redu sjednice VSTV-a BiH koja je zakazana za 20. i 21. mart 2024. godine bio uvršten i određeni broj imenovanja po navedenim konkursima.18.03.2024.
    Ataše za pravosuđe Republike Turske Ali Erdem i dekanesa Pravnog fakulteta Međunarodnog univerziteta u Sarajevu dr. Ena Kazić-Çakar, sa asistentom Huzeyfeom Küçükaytekinom, posjetili su danas VSTV BiH i tom prilikom razgovarali sa predsjednikom VSTV-a BiH Halilom Lagumdžijom, zamjenikom direktora Sekretarijata VSTV-a BiH Hajrom Poškovićem i šeficom Odjela za edukaciju i sudsku dokumentaciju VSTV-a BiH Verom Bjelogrlić07.03.2024.
    (Sarajevo, 28. februar 2024. godine) – Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), odlučujući o žalbama Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i tužene Diane Kajmaković, tužiteljice Tužilaštva BiH, izjavljenim protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom se djelomično uvažava žalba tužene, te se preinačava odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH na način da se odbija tačka a) kojom je tužena proglašena odgovornom za počinjenje disciplinskog prekršaja iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.28.02.2024.
    • 1 - 10 / 1291
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 130