• logo
  • osnovna stranica
  • Okružno javno tužilaštvo u Trebinju

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Ваша питања
  • Често постављана питања
  • Често постављана питања

    Често постављана питања

    Navigate forward to interact with the calendar and select a date. Press the question mark key to get the keyboard shortcuts for changing dates.

    Navigate forward to interact with the calendar and select a date. Press the question mark key to get the keyboard shortcuts for changing dates.

    Грађанин има право пријавити извршење кривичног дјела. Свако је дужан пријавити извршење кривичног дјела када непријављивање кривичног дјела представља кривично дјело. Пријава се подноси тужиоцу, писмено или усмено. Ако се пријава подноси усмено, лице које подноси пријаву упозориће се на посљедице лажног пријављивања. О усменој пријави саставиће се записник, а ако је пријава саопштена телефоном, сачиниће се службена забиљешка. Ако је пријава поднесена суду или овлашћеном службеном лицу,
    Ако постоји основана сумња да је одређено лице учинило кривично дјело, притвор се против тог лица може одредити ако се крије или ако постоје друге околности које указују на опасност од бјекства, ако постоји основана бојазан да ће уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак или ако нарочите околности указују да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче, ако нарочите околности оправдавају бојазан да ће поновити к
    Тужилац ће наредбом обуставити истрагу уколико се установи да дјело које је учинио осумњичени, није кривично дјело, да постоје околности које искључују кривичну одговорност осумњиченог, да нема довољно доказа да је осумњичени учинио кривично дјело и да је дјело обухваћено амнестијом, помиловањем или застаром или постоје друге сметње које искључују кривично гоњење. Тужилац може поново отворити истрагу ако се добију нове чињенице и околности које указују да постоје основи сумње да је о22.11.2010.
    Тужилац наређује спровођење истраге ако постоје основи сумње да је извршено кривично дјело. Наредба треба да садржи: податке о учиниоцу кривичног дјела уколико су познати, опис дјела из којег произилазе законска обиљежја кривичног дјела, законски назив кривичног дјела, околности које потврђују основе сумње за спровођење истраге и постојеће доказе. У наредби тужилац ће навести које околности треба истражити и које истражне радње треба предузети.
    Тужлац подиже оптужницу када након окончања истраге утврди да постоји довољно доказа из којих произлази основана сумња да је осумњичени починио кривично дјело. Основана сумња (за разлику од основа сумње, који су потребни за доношење наредбе о провођењу истраге) представља виши степен сумње и заснована је на прикупљеним доказима који упућују на закључак да је кривично дјело почињено.22.11.2010.
    • 1 - 5 / 5
    • 1