Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Trebinju

mail print fav manja slovaveca slova

Osnivanje i istorijat tužilaštva

10.09.2010.

Okružno tužilaštvo u Trebinju je ustanovljeno Zakonom o tužilaštvima Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske” broj: 55/02) i odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine od 08.03.2004. godine, sa kojim danom su prestala da postoje Osnovna javna tužilaštva u Trebinju, Nevesinju i Foči, kao i Okružno javno tužilaštvo u Trebinju. Okružno tužilaštvo u Trebinju ima Podružnu kancelariju u Foči i pokriva 9 opština: Trebinje, Ljubinje, Bileća, Nevesinje, Gacko, Berkovići, Foča, Kalinovik i Čajniče.


Uloga tužilaštva u ukupnom pravnom sistemu Republike Srpske najbolje je definisana članom 1. Zakona o ( “Službeni glasnik Republike Srpske” broj: 55/02, 85/03, 115/30, 64/07) u kojoj se definiše kao samostalno državno tijelo, koje poduzima zakonom određene mjere u pogledu istražnih radnji i gonjenja potencijalnih počinilaca krivičnih djela i ulaže pravna sredstva radi zaštite zakonitosti i ustavnosti.

 

Zakonom o javnim tužilaštvima Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske br: 69/16 )tužilaštvo je preimenovano u Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh