Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Trebinju

Potvrđena optužnica za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja

12.11.2010.

Trebinje, 02. avgust 2010. godine

 

                                                                         

O P T U Ž N I C A  Broj: T 16 0 KT 0000514 10

 

 

P r o t i v:

 

DELIĆ DEJANA, zvani ''Dejo'', sin Rista i majke Mire, rođene Bošković, rođen 28.06.1983. godine u Trebinju, državljanin Bosne i Hercegovine, osuđivan presudom Osnovnog suda u Trebinju Broj: K-26/04 od 08.06.2004. godine na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine, radi krivičnog djela neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 224. stav 1. KZ RS i presudom Osnovnog suda u Trebinju Broj: K-376/05 od 06.02.2006. godine na kaznu zatvora u trajanju od 3 mjeseca, radi krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 388. stav 3. u vezi sa stavom 2. KR RS, stalno nastanjen u Trebinju-naselje Vinogradi, ulica Đurđevdanska bb.

 

 

Š t o   j e:

 

Dana 06. maja 2010. godine u 14,35 časova u Trebinju u ulici Vuka Mićunovića kao učesnik u saobraćaju na putevima upravljao putničkim motornim vozilom marke ''Passat'', registarskih oznaka 553-T-830, vlasništvo Savić Dragana, krećući se tim  vozilom, a navedenom ulicom iz pravca naselja Gorica u pravcu Centra grada, protivno odredbi člana 173. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, odnosno pod dejstvom opojnih droga, protivno odredbi člana 174. istog Zakona upravljao vozilom pod dejstvom alkohola sa koncentracijom alkohola u organizmu od 0,697 promila, usled čega je bio očigledno nesposoban za bezbjednu vožnju i protivno odredbi člana 44. stav 1. istog Zakona, odnosno krećući se sa vozilom nepropisnom brzinom od oko 128,41 km./čas, iako je na navedenom dijelu puta ograničena brzina na 40 km./ čas, pri čemu je bio svjestan da usljed navedenih propusta i kršenja navedenih propisa može ugroziti ostale učesnike u saobraćaju, te usljed kojih propusta je na raskrnici ulica Vuka Mićunovića i Vojvode Vlatka Vukovića, a u kom dijelu je ulica Vuka Mićunovića u izlasku iz krivine lijevog smjera posmatrano iz pravca Gorice-posmatrano iz pravca kretanja osumnjičenog sa vozilom prešao izvan desne strane saobraćajne trake, zadnjim desnim dijelom vozila udario u betonski potporni zid, od koga se odbio, vratio na svoju desnu stranu kolovoza, a zatim prešao na lijevu saobraćajnu traku gledano u pravcu Centra grada i čeonim dijelom udario u prednji lijevi ugao-dio putničkog motornog vozila, marke ''Ford-Fijesta'', registarskih oznaka 460-E-825, sa kojim je iz suprotnog pravca svojom pripadajućom saobraćajnom trakom upravljao Šapurić Miroslav, nakon čega je došlo do sabijanja dodirnih površina na vozilima, vraćanja vozila ''Ford-Fijesta'' unazad i za njega u desno, po kolovozu, a potom preko kolovoza do metalne ograde, koja se nalazi sa lijeve strane posmatrano u pravcu Centra grada, u koju ogradu je udario zadnjim dijelom, od koje ograde se odbio u nazad i u desno i zaustavio se desnim točkovima na kolovozu, a lijevim na trotoaru, dok je osumnjičeni sa vozilom sa kojim je upravljao rotiran naprijed i ulijevo, prešao na trotoar, zadnjim lijevim uglom udario u metalnu ogradu sa lijeve strane posmatrano u pravcu Centra grada, od koje se odbio, i sa rotacijom  vratio na desnu stranu kolovoza ulice Vuka Mićunovića, kojom prilikom je kod Šapurić Miroslava nastupila trenutna smrt usljed većeg gubitka krvi iz rascjepa srca, pluća, jetre i raskidanih krvnih sudova oko prelomljenih kostiju, kao i poremećaja disanja zbog serijskih preloma rebara i nagnječenja i rascjepa tkiva pluća, a kod Šapurić Mirjane je nastupila trenutna smrt usljed iskrvarenja iz rascjepa aorte, pluća, jetre, razorene slezene i raskidanih krvnih sudova na mjestu preloma kostiju grudnog koša i desne noge.

 

Dakle, kao učesnik u saobraćaju na putevima  nepridržavajući se  saobraćajnih propisa ugrozio javni saobraćaj dovodeći u opasnost život ljudi, usljed čega je nastupila smrt dva lica,

 

čime da je počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 410. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske.

 

 

 

Optužnica je u cjelosti potvrđena od strane Okružnog suda u Trebinju dana 03.08.2010. godine.


Vijest je napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh