Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Trebinju

Потврђена оптужница за кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја

12.11.2010.

Требиње, 02. август 2010. године

 

                                                                         

О П Т У Ж Н И Ц А  Број: Т 16 0 КТ 0000514 10

 

 

П р о т и в:

 

ДЕЛИЋ ДЕЈАНА, звани ''Дејо'', син Риста и мајке Мире, рођене Бошковић, рођен 28.06.1983. године у Требињу, држављанин Босне и Херцеговине, осуђиван пресудом Основног суда у Требињу Број: К-26/04 од 08.06.2004. године на казну затвора у трајању од 3 године, ради кривичног дјела неовлашћена производња и промет опојних дрога из члана 224. став 1. КЗ РС и пресудом Основног суда у Требињу Број: К-376/05 од 06.02.2006. године на казну затвора у трајању од 3 мјесеца, ради кривичног дјела напад на службено лице у вршењу службене дужности из члана 388. став 3. у вези са ставом 2. КР РС, стално настањен у Требињу-насеље Виногради, улица Ђурђевданска бб.

 

 

Ш т о   ј е:

 

Дана 06. маја 2010. године у 14,35 часова у Требињу у улици Вука Мићуновића као учесник у саобраћају на путевима управљао путничким моторним возилом марке ''Пассат'', регистарских ознака 553-Т-830, власништво Савић Драгана, крећући се тим  возилом, а наведеном улицом из правца насеља Горица у правцу Центра града, противно одредби члана 173. Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, односно под дејством опојних дрога, противно одредби члана 174. истог Закона управљао возилом под дејством алкохола са концентрацијом алкохола у организму од 0,697 промила, услед чега је био очигледно неспособан за безбједну вожњу и противно одредби члана 44. став 1. истог Закона, односно крећући се са возилом непрописном брзином од око 128,41 км./час, иако је на наведеном дијелу пута ограничена брзина на 40 км./ час, при чему је био свјестан да усљед наведених пропуста и кршења наведених прописа може угрозити остале учеснике у саобраћају, те усљед којих пропуста је на раскрници улица Вука Мићуновића и Војводе Влатка Вуковића, а у ком дијелу је улица Вука Мићуновића у изласку из кривине лијевог смјера посматрано из правца Горице-посматрано из правца кретања осумњиченог са возилом прешао изван десне стране саобраћајне траке, задњим десним дијелом возила ударио у бетонски потпорни зид, од кога се одбио, вратио на своју десну страну коловоза, а затим прешао на лијеву саобраћајну траку гледано у правцу Центра града и чеоним дијелом ударио у предњи лијеви угао-дио путничког моторног возила, марке ''Форд-Фијеста'', регистарских ознака 460-Е-825, са којим је из супротног правца својом припадајућом саобраћајном траком управљао Шапурић Мирослав, након чега је дошло до сабијања додирних површина на возилима, враћања возила ''Форд-Фијеста'' уназад и за њега у десно, по коловозу, а потом преко коловоза до металне ограде, која се налази са лијеве стране посматрано у правцу Центра града, у коју ограду је ударио задњим дијелом, од које ограде се одбио у назад и у десно и зауставио се десним точковима на коловозу, а лијевим на тротоару, док је осумњичени са возилом са којим је управљао ротиран напријед и улијево, прешао на тротоар, задњим лијевим углом ударио у металну ограду са лијеве стране посматрано у правцу Центра града, од које се одбио, и са ротацијом  вратио на десну страну коловоза улице Вука Мићуновића, којом приликом је код Шапурић Мирослава наступила тренутна смрт усљед већег губитка крви из расцјепа срца, плућа, јетре и раскиданих крвних судова око преломљених костију, као и поремећаја дисања због серијских прелома ребара и нагњечења и расцјепа ткива плућа, а код Шапурић Мирјане је наступила тренутна смрт усљед искрварења из расцјепа аорте, плућа, јетре, разорене слезене и раскиданих крвних судова на мјесту прелома костију грудног коша и десне ноге.

 

Дакле, као учесник у саобраћају на путевима  непридржавајући се  саобраћајних прописа угрозио јавни саобраћај доводећи у опасност живот људи, усљед чега је наступила смрт два лица,

 

чиме да је починио кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја из члана 410. став 3. у вези са ставом 1. Кривичног закона Републике Српске.

 

 

 

Оптужница је у цјелости потврђена од стране Окружног суда у Требињу дана 03.08.2010. године.


Vijest je napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh