Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Trebinju

Svečano otvorena Zgrada pravosudnih institucija u Trebinju
Svečanom ceremonijom otkrivanja ploče, Šef delegacije Evropske Unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler i ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović, zvanično su dana 11.09.2020. godine otvorili novoizgrađenu Zgradu pravosudnih institucija u Trebinju, zgradu u kojoj su smještene tri pravosudne institicije, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju, Okružni sud u Trebinju i Osnovni sud u Trebinju. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali pored rukovodioca navedenih pravosudnih institucija Glavnog Okružnog javnog tužioca Žarka Milića, predsjednika Okružnog suda u Trebinju Bojana Stevića, predsjednika Osnovnog suda u Trebinju Milana Bosića, i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, pomoćnici ministra pravde Republike Srpske, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, kao i drugi gosti.

Za izgradnju zgrade sredstva je izdvojila Evropska unija u okviru programa „Jačanje vladavine prava“ u iznosu od 3.100.000 KM, a takođe su značajna sredstva obezbijedili i Ministarstvo pravde Republike Srpske, Grad Trebinje i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, dok su izradu projektne dokumentacije finansijski podržale Vlade Kraljevina Norveške i Švedske.

U uvodnom obraćanju predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević je istakao da pravosuđe hercegovačke regije zaslužuje jedan moderan objekat kakva je Zgrada pravosudnih institucija u Trebinju, te da savremena zgrada i savremena oprema dodatno obavezuju kako nosioce pravosudnih funkcija, tako i sve zaposlene u ovim institucijama na podizanju kvaliteta rada i odgovornosti.

Ministar pravde u Vladi  Republike Srpske Anton Kasipović je istakao da sada nema nijedne tehničke prepreke za bolji i kvalitetniji rad pravosuđa, prije svega zbog građana Trebinja i Hercegovine, te je poručio da će Ministarstvo pravde uvijek biti tu da radi svoj dio posla. Takođe je dodao da je vladavina prava obaveza, te da svaki čovjek koji uđe na vrata ove zgrade ima pravo na apsolutnu pravdu koju mora dobiti.

Šef delegacije Evropske Unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler rekao je da će nova zgrada pravosudnih institucija omogućiti  da se u njoj donosi pravda ljudima, od koje i zavisi vladavina prava. Istakao je da građani žele jednak pristup pravdi, suđenje u razumnom roku i profesionalan rad zaposlenih u pravosudnim institucijama, te da je EU tu da vrši ulaganja i da stvori jedan prijatan ambijent za rad, ali i prijatan ambijent za građane koji se ovde susreću sa pravdom.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je Trebinje dobilo jedan od najmodernijih objekata, ne samo u BiH već i šire, te zahvalio na tome EU, resornom ministarstvu i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju je smješteno na trećem spratu, posjeduje optimalan prostor za rad u skladu sa evropskim standardima, prostoriju za prepoznavanje lica, prostoriju za saslušavanje i ispitivanje lica sa odgovarajućom opremom, kao i mogućnost pružanja psihološke podrške maloljetnim licima u krivičnom postupku, a posjeduje i savremeni arhivski prostor i druge sadržaje urađene u skladu sa potrebama za efikasnu organizaciju poslovnog procesa.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

20200911122550_331760.jpg

IMG-6b6cabc2ce115c7588e364ef4437401f-V.jpg

IMG-53048cde0db81072a9c8d4572aa4b2e4-V.jpg